• DE ZOUAVEN GELIJK TEGEN AFC '34

 • De Zouaven gaat als koploper de winterstop in. Dat stond al voor de laatste competitieronde van 2019 vast. Na het bezoek aan achtervolger AFC’34 weten de Grootebroekers dat de negatieve reeks van de laatste weken zonder gevolgen is gebleven. Door de 0-0 in Alkmaar - het tweede doelpuntloze gelijkspel op rij voor De Zouaven - is SDZ straks met drie punten achterstand de eerste belager.

  Johan Rutz, trainer van De Zouaven, telde zondag zijn zegeningen. ,,Je kunt zeggen dat we hier twee punten hebben laten liggen, maar ik spreek liever van een gewonnen punt. Gezien al onze blessures vind ik het knap zoals we ons in deze topper staande hebben gehouden. En ook na vandaag hebben we nog vier punten voorsprong op AFC’34. Dus kan De Zouaven met een tevreden gevoel de winterstop in’’, aldus Rutz.

  Na het binnenhalen van de eerste periode zag De Zouaven de ruime voorsprong op de ranglijst allengs slinken. Terwijl de ploeg van Rutz verloor van SDZ en Uitgeest was AFC’34 aan een opmars begonnen.

  In de nek hijgen

  De Alkmaarders hoopten zondag tot op een punt te naderen en om zo na de winterstop bij De Zouaven in de nek te kunnen hijgen. AFC’34 deed er - zeker na rust - van alles aan om de winst naar zich toe te trekken, maar echt dreigend werd thuisploeg nooit. Al had de bal in de 89e minuut zomaar op de penaltystip kunnen belanden nadat De Zouaven-verdediger Alex Wagenaar binnen de beruchte lijnen een heupzwaai uitdeelde aan Brian-Paul Tesselaar. Scheidsrechter Meeuwenoord zag in de buiteling van Tesselaar echter geen aanleiding om te fluiten. ,,Dat was een 100 procent-strafschop’’, had AFC’34-trainer Job Dragtsma vanuit zijn dug-out gezien. ,,En dat hoorde ik ook van mensen die er dichtbij hadden gestaan.’’

  AFC’34 kreeg zodoende dus geen ultieme gelegenheid op de mogelijk winnende treffer. ,,We hebben de gehele wedstrijd gedomineerd. Ik denk dat er maar een ploeg recht had om te winnen’’, vond Dragtsma. Zijn collega Rutz was een andere mening toegedaan. ,,Voor beide ploegen heb ik vijf kansen geteld. Wat dat betreft lijkt mij een gelijkspel de juiste verhouding.’’

  Stevige wind

  De thuisploeg begon in ieder geval furieus aan de opdracht. Binnen drie minuten was AFC’34 al tot twee keer in het West-Friese strafschopgebied gekomen. Beide malen kon een verdediger bijtijds ingrijpen.

  De stevige wind die in de lengte richting over het veld stond maakte het de voetballers lastig om een goede dieptepass af te leveren. Vaak verdween de bal dan ook over de achterlijn.

  Het eerste gevaar van De Zouaven viel pas na een halfuur te noteren. Jurre Duijn kon de bal oppikken die door de wind was blijven hangen. Zijn schot vloog echter voor het Alkmaarse doel langs. Kort daarna was aan de andere kant Stefan Smal net te laat om de bal na een voorzet van Sercan Yilmaz binnen te lopen.

  Ook in de tweede helft werd de impasse niet doorbroken, al stak de thuisploeg meer energie in de jacht op een doelpunt. Met name in het laatste kwartier drong AFC’34 aan. Na een fraaie steekpass van Mustafe Baré kon Smal De Zouaven-keeper Patrick Schooneman omspelen, maar hij kwam in een te moeilijke hoek voor het doel om raak te mikken.

  Invaller Yassin el Yaakoubi had in de toegevoegde tijd nog kunnen scoren, de bal ging na zijn schot echter vlak langs het doel.

  AFC’34: Wesselink, Koenders, Aykan, Staal, Tesselaar, Riemersma, Snijders, Van Os (70. El Yaakoubi), Baré, Smal, S. Yilmaz.

  De Zouaven: Schooneman, Wagenaar, Lemmer, Broersen, Sikkens, Janssens, Boukens, Bacaksiz, Jansen, Duijn, Grooteman (70. Kruisland).