• OVERTUIGEND BEGIN BEKERAVONTUUR

 • ’Zit je twee uur in de auto, krijg je dit’, verzucht een supporter van DOS Kampen zaterdag op het complex van De Zouaven in Grootebroek. Alex Wagenaar heeft na vijf minuten de score geopend namens de thuisploeg in het bekerduel. En het wordt nog veel erger voor de gasten uit Overijssel. De Zouaven boekt een eclatante 7-0 zege op de zaterdagclub die uitkomt in de tweede klasse.

  Waar het normaal een uurtje rijden is, moet DOS Kampen met hun aanhang flink omrijden door de wegens werkzaamheden afgesloten Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad.

  Het is al snel duidelijk dat de thuisploeg, ook dit seizoen uitkomend in de tweede klasse zondag, de eerste officiële wedstrijd van het seizoen gaat winnen. Na de openingstreffer van Wagenaar, een bekeken kopbal, wordt de score binnen het half uur opgevoerd naar 3-0. Thijs Jansen rond beheerst af na een vlijmscherpe counter van De Zouaven en als Max Boukens in de 25e minuut het eindpunt is van een vlot lopende aanval, is het duidelijk dat DOS Kampen veroordeeld is tot een figurantenrol.

  Johan Rutz, de trainer van De Zouaven die zijn ploeg vorig seizoen nipt naast de titel en promotie zag grijpen, is een tevreden man. ,,Zeker de eerste helft hebben we heel goed gespeeld’’, constateert de oefenmeester. ,,Ik denk dat wij ze hebben stuk gespeeld. Het is echt geen slechte ploeg, dat zag je in het eerste kwartier wel toen ze nog redelijk weerstand konden bieden. Maar op een gegeven moment knapte er iets bij ze en toen was het wel gebeurd.’’

  Dat De Zouaven in de tweede helft, na een iets mindere openingsfase, er vervolgens weer op los scoort, doet Rutz goed. ,,We bleven gedisciplineerd spelen. Daar heb ik in de rust ook op gehamerd. En ik ben blij dat de spelers dat hebben gedaan.’’

  Via een dreun van Robbin Kooiman, een knappe goal van nieuwkomer Tim Deitmers, een verdiende treffer voor uitblinker Jens Bakker en een geplaatst schot van Jurre Duijn tilt de thuisploeg de score naar 7-0.

  Bakker loopt met een brede lach van het veld. ,,Eigenlijk zou ik vanwege studie stoppen met voetbal’’, verklapt hij. ,,Maar ik kon het simpelweg niet omdat ik teveel geniet van het spelletje en we hebben een geweldige groep. Het was een heerlijke wedstrijd en je ziet dat we goed op elkaar zijn ingespeeld.’’

  Gevraagd naar de ambitie voor komend seizoen is Rutz een stuk voorzichtiger dan vorig seizoen, toen enkel de titel telde. ,,We hebben een goede, maar krappe selectie. Daarbij gaan Robbin Kooiman en Dennis van Tricht in november drie maanden op reis. Thijs Jansen viel net uit met een liesblessure, die kan ook zomaar een paar weken zoet zijn. Ook Fabian Broersen is nog niet fit en het is de vraag of hij überhaupt kan spelen dit seizoen. Het laat maar zien hoe kwetsbaar we zijn.’’

  De Zouaven-DOS Kampen 7-0

  5. Wagenaar 1-0, 18. Jansen 2-0, 25. Boukens 3-0, 52. Kooiman 4-0, 79. Deitmers 5-0, 81. Bakker 6-0, 83. Duijn 7-0.

  De Zouaven: Van Loon, Wagenaar, De Wit, Marsman, De Winter, Janssens, Boukens (64. Boersma), Jansen (72. Duijn), Kooiman, Van Tricht (64. Deitmers), Bakker.

  DOS Kampen: Tennekes, Öztürk, Barneveld (46. Van der Worp) , Adema, Rotman, Snippe, Bakker, Riemens, Knul, Beuling (75. Vorsselman), Jansen (72. Westendorp).

  Bron: NHD Foto: Theo Groot