• WINTERKAMPIOEN

 • Ondanks dat koploper De Zouaven voor de derde keer op rij niet wist te winnen, kon Johan Rutz onmogelijk ontevreden zijn na de 0-0 tegen Hoofddorp. De trainer miste diverse krachten, maar zag zijn gehavende ploeg na een matige eerste helft toch sterk voor de dag komen.

  Twee keer achter elkaar verliezen, vervolgens gelijkspelen en alsnog vier punten voorsprong hebben op de eerste achtervolger. Ja, je kunt gerust stellen dat De Zouaven bezig is aan een bizar seizoen. De ploeg liep de afgelopen weken dus flinke averij op, maar omdat de concurrentie ook steken liet vallen, werd de formatie uit Grootebroek gistermiddag toch winterkampioen.

  Maar dat was nog geen reden voor een feestje. Sommige spelers van de thuisploeg stapten zelfs teleurgesteld van het veld. En dat was ook wel begrijpelijk. Hoewel de mannen van Rutz in de eerste helft niet één keer gevaarlijk werden en Hoofddorp-doelman Guus Zuidema blij was dat hij in de rust zijn handen kon warmen in de kleedkamer, toonde de koploper na de pauze een heel ander gezicht.

  Speldenprikjes

  In de eerste helft was De Zouaven simpelweg niet in staat om de bal voorin vast te houden, waardoor Hoofddorp steeds opnieuw de kans kreeg om op te bouwen. Meer dan een paar speldenprikjes leverde dit niet op, maar zorgwekkender was het sobere aanvalsspel van De Zouaven. Een tactische omzetting en het inbrengen van spits Chris Grooteman brachten daar verandering in. Jurre Duijn zakte een linie terug en met een voetballende spits kwam er meer rust in het spel.

  Het eerste echte gevaar werd echter gesticht door de sterk spelende aanvoerder Fabian Broersen. De verdediger kreeg de bal voor zijn voeten, twijfelde niet en schoot de bal hard richting de linkerhoek. Hoofddorp-doelman Zuidema was verslagen, maar hield zijn doel schoon omdat Soeremly te Vrede op de doellijn stond.

  De inzet van Broersen was het startsignaal van een sterke fase. De bezoekers kwamen er steeds moeizamer uit en de kansen voor De Zouaven werden groter en groter.

  Breedtebal

  De grootste mogelijkheid was voor Duijn. De snelle speler frommelde zich door de defensie, alleen besloot hij de bal zonder succes breed te leggen. Ook Max Boukens kreeg een grote kans om doelman Zuidema aan het werk te zetten. De aanvallende middenvelder werd diep gestuurd door Grooteman, maar ook hij koos voor een bal opzij. Dit tot frustratie van de zichtbaar gespannen supporters op de tribune. En het werd alsmaar spannender. De tijd tikte weg in het nadeel van de thuisploeg, terwijl Hoofddorp zich richtte op een punt. Een halve omhaal, die technisch zeer fraai werd uitgevoerd door Boukens, leverde ook niet het gewenste resultaat op. Zo bleef het 0-0.

  Omdat concurrenten AFC 34 en SDZ ook averij opliepen, kroonde De Zouaven zich dus wel tot winterkampioen. ,,Natuurlijk had ik vandaag willen uitlopen. Maar je moet ook realistisch zijn. We misten vandaag veel spelers, waardoor ik echt moest puzzelen”, sprak Rutz, die na de matige eerste helft, meer dan tevreden was over deel twee.

  ,,Ja, we kregen voldoende kansen. En op de training ramt Jurre dat soort ballen door het net heen. Alleen nu was er niemand die echt de trekker durfde te overhalen. Maar je hoort mij niet mopperen. Wie had gedacht dat wij winterkampioen zouden worden? Volgens mij niemand”, vervolgde de coach met een lach.

  De Zouaven: Schooneman, Broersen, Wagenaar, Lemmer, Sikkens, Jansen, Bacaksiz, Boukens (88. Corver), Kruisland (80. Spaansen), De Winter (55. Grooteman), Duijn.

  Hoofddorp: Zuidema, Steffens, De Vetten, Zeefuik, Middelkoop (70. Bakrine), Boot, Groenbast, Chih (46. Smajic), Te Vrede, Tjon-A Njoek (88. Vermeer), Schmeltz.