• ZWAARBEVOCHTEN OVERWINNING IN DEN HELDER

 • FC Den Helder was er op gebrand om de zegereeks van lijstaanvoerder De Zouaven te onderbreken. Het werkte zich negentig minuten uit de naad maar zag de inzet niet beloond. Een schlemielig doelpunt op slag van rust bleek voldoende voor de tiende zege voor de gasten, die de zwaarbevochten overwinning als een kampioenschap leken te vieren, 0-1.

  FC Den Helder-trainer John Dobma baalde: ,,Wat kan ik mijn ploeg verwijten? We straalden uit te willen winnen, hebben alles gegeven, het laatste half uur vol op de aanval gespeeld maar de bal wilde niet goed vallen. Dat Zouaven dolblij was met het eindsignaal, zegt ook wel wat. We verdienden meer maar konden dat niet afdwingen.’’

  De bezoekers spelen een uitgekiend spelletje op basis van een hechte achterhoede, snelle verplaatsing bij balbezit en een aansluitend middenveld. Dat er in de opbouw regelmatig wat misgaat wordt gecompenseerd met duelkracht, waardoor de tegenstander geen tijd krijgt om te combineren.

  Pittige Duels
  De eerste aanval van het thuisteam leverde een goede schietkans (naast) op voor aanvoerder Wouter Philip. Daarna ontspon zich een partij met pittige duels en te veel ’lange ballen’ waarbij de bezoekers de meeste afvallende ballen veroverden, daardoor meer dreiging hadden maar niet tot uitgespeelde kansen kwamen door een veel te slordige voortzetting.

  Mogelijkheden voor de gasten op de openingstreffer ontstonden door persoonlijke fouten in de Helderse defensie. Toen Jordy Bos als vrije verdediger balverlies leed, waardoor de rappe Jens Bakker vrije doortocht had naar FC Den Helder-keeper Jelmer Philip, was Tom van Zandwijk net op tijd terug. Dat moest hij op het half uur nog een keer doen nadat Daley Matroos in de fout ging en Leon Machielse wilde uithalen. Uit de daarop volgende hoekschop kreeg de Helderse defensie de bal niet weg waardoor de opgekomen verdediger Noah Marsman kon punteren. Doelman Philip stond op de goede plek. En bij de volgende counter van de gasten wist Bas van Steinvoorn het gevaar te bezweren.

  Openingstreffer
  Op basis van die mogelijkheden, waar de thuisclub aanvallend nauwelijks iets tegenover kon stellen, was de openingstreffer van de bezoekers niet onverdiend. Jurre Duijn schoot eerst nog, ter hoogte van de penaltystip, tegen een Helderse verdediger aan, maar met de 45e minuut op het scorebord, was het dan toch raak. Doelman Philip keerde de harde inzet maar gleed daarna weg waardoor Max Boukens de bal over de doellijn kon frommelen: 0-1.

  In de tweede helft leunde Zouaven op de verdediging maar ontbeerde de thuisclub naast vernuft ook de mazzel om de ’muur’ te slechten. De koploper kreeg prima kansen op een tweede treffer, die op het nippertje werden verijdeld, maar een grotere uitslag zou onterecht zijn geweest.